Falabella Stoeterij – Stal Jaegersrust

Falabella Stoeterij – Stal Jaegersrust

Omstreeks 1840 werden deze kleine paarden gevonden in de buurt ten zuiden van Buenos Aires door Patrick Newell, die de kleinste paarden uit de kudde haalden en daarmee selectief begon te fokken, met als doel een echt klein paard te ontwikkelen. De kennis die hij daarmee in de loop der jaren op deed, droeg hij over aan zijn schoonzoon Juan Falabella, die vervolgens de kennis weer overdroeg aan zijn zoon Emilio, en die aan zijn zoon Julio Falabella.

 

Gedurende vele jaren hebben ze in hun fokprogramma gebruik gemaakt van een verscheidenheid van paarden rassen met inbegrip van het inheemse Argentijnse Criollo paard, en paardachtigen met Pinto en Appaloosa merk tekens. In 1950 nam Julio Falabella de farm van zijn vader over, inmiddels was er een serieuze kudde klein geschapen, en middelgrote falabella ’s in alle kleuren, inclusief de Pintos, en een aantal zeer zeldzame en kleurrijke Appaloosa ’s die hun favorieten waren.

Onze Falabella’s komen oorspronkelijk alleen van Señor Falabella ranch in Argentinië. De Falabella is een echt miniatuurpaard, en dus geen kleine pony als de shetlander. De maat is niet de belangrijkste eigenschap van de Falabella, maar het is een harmonieus, evenwichtig en perfect geproportioneerd klein paardje , met een fijne bot structuur, slanke buik en flanken, teder en met een zachtaardig karakter.

 

 

Het bijzondere en unieke mysterie is dat elke generatie een kleiner paard produceert. Het zijn geen pony’s maar perfect geproportioneerde miniatuur paarden. Als een falabella hengst gekruist wordt met een merrie van een groter ras is het nageslacht een kleinere versie van de merrie. De Falabella bezit een dominant gen dat alle paarden verkleint waar het mee gekruist wordt. De Falabella draagt het bloed van veel verschillende rassen en alle kleuren zijn vertegenwoordigd. Het zeldzaamste zijn de Appaloosa’s. Er zijn slechts  +/- 550 zuivere Falabella’s in Europa die beschikken over de juiste papieren. We spreken hier dus bijna over een beschermd dieren ras.  De maat van een falabella paardje kan uiteen lopen tussen de 70 cm schofthoogte tot boven de 100 cm. Een belangrijk fokdoel is om onder de 87 cm te blijven.

 

Stal Jaegersrust is een kleinschalige fokkerij die uitsluitend 100% zuivere Falabella paardjes fokt uit combinaties van 1ste premie merries en kampioens hengsten.

Bent u geïnteresseerd ?

Bezoek onze site www.mijnfalabella.nl voor alle actuele informatie over dit bijzondere paardenras